De oorsprong van Black Friday

Met Black Friday wordt een Amerikaanse winkeltraditie bedoeld. Tijdens deze vrijdag eind november bieden veel winkels, zowel normale stores als webshops, flinke kortingen op een keur aan producten. Sinds een jaar of vijftien heeft deze traditie ook Europa verroverd, want wie wil er nu niet profiteren van goede aanbiedingen op allerlei artikelen, terwijl het geen uitverkoop is? Ieder jaar nemen meer merken, ketens en webshops deel aan dit shopping-evenement. En ieder jaar zijn er meer consumenten die van de talloze kortingen profiteren.

Kerstshoppen leidt tot verkeerschaos

In de VS gaan veel mensen op de dag na Thanksgiving Day winkelen. Omdat deze dag ongeveer een maand voor kerstmis is, maken veel mensen gebruik van de gelegenheid om flink kerstinkopen te doen. Winkeliers spelen hier op in door het winkelen aantrekkelijk te maken. In de jaren vijftig werden parades en optochten georganiseerd, later kwamen daar de grote kortingen bij. De grote opkomst van winkelpubliek leidde in 1961 tot zodanige verkeersopstoppingen in de stad Philadelphia dat de politie sprak van een heuse Black Friday – Zwarte Vrijdag.

Ramp, ziekteverzuim of zwarte cijfers?

Het voorvoegsel Black, zwart, voor een dag, wordt meestal toegekend aan een dag waarop iets rampzaligs gebeurt. Maar dat is in het geval van Black Friday natuurlijk helemaal niet het geval. De term Zwarte Vrijdag is gewoon blijven kleven aan deze aantrekkelijke winkeldag. Ook al zijn er mensen die menen dat de term zwarte vrijdag afkomstig is uit de jaren vijftig, toen heel veel mensen op de dag na Thanksgiving zich ziek meldden om een vrije dag te hebben. Anderen stellen dat de kleur zwart verwijst naar de omzet van de winkels. De Black Friday is dankzij de hoge omzet de eerste dag waarop de winkeliers zwarte cijfers schrijven in plaats van rode.

Berichten gemaakt 70

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven