Spaanse tapas zijn van nature geboren feestborden! Kleine schotels met verleidelijke hapjes – diverse snacks en hapjes – worden meestal genoten onder het genot van een drankje met vrienden, soms als een ontspannen voorgerecht of zelfs in plaats van een hoofdmaaltijd.
Deze kleine hapjes zijn perfect voor een feestje. Probeer een verscheidenheid aan smaken en texturen om uw eigen tapasfeest te creëren: zoute, hartige gerechten, warme en gekoelde gerechten en een assortiment van knapperige, taaie en zachte, sappige texturen. Je kunt niet fout gaan met een eenvoudige, kleurrijke reeks gemarineerde olijven, gemarineerde rode paprika’s en traditionele Marcona-amandelen. Kaas, brood en zeevruchten – sardines, ansjovis, tonijn, kabeljauw – zijn ook klassieke tapasgerechten. Ze zijn ook uiterst eenvoudig te bereiden!
Tapas zijn altijd een slimme keuze voor vermaak. Om te beginnen kunt u veel van deze gerechten van tevoren maken en ze gekoeld of op kamertemperatuur serveren.
Maar hoe serveer je tapas nu op een leuke manier? Wij willen graag de mooie planken van tapasplanken.nl onder de aandacht brengen. Wij hebben er zelf een para van aangeschaft en we zijn er erg blij mee. Daarnaast hebben ze ook houten (link) welke tijdens de voorbereiding erg goed van pas komen. Hieronder enkele impressie gevolgd door mijn favoriete tapasgerechten.

Avocado en tonijn Tapas
‘Wonend in Spanje ben ik een letterlijke overvloed aan tapas tegengekomen’, zegt La Cocina de Redondita. “Dit is een lichte, gezonde tapa die het beste past bij frisse witte wijnen en knapperig brood. Dit recept is geweldig om te experimenteren met een verscheidenheid aan verschillende groenten, kruiden en azijn.”
Tortilla Espanola (Spaanse tortilla)
‘In tegenstelling tot de meeste omeletten wordt een Spaanse tortilla op kamertemperatuur geserveerd’, zegt sjmoraes. ‘Het is de klassieke tapa, die in heel Spanje wordt bereid.’
Kweepeerpasta
Spaanse schapenmelkkazen, zoals Manchego, worden vaak geserveerd met gedroogde vijgencake of Membrillo, een verdikte, in plakjes gesneden kweepeergelei. Serveer breadsticks (picos) of crackers. Lavosh – een knapperige flatbread – is Armeens, niet Spaans, maar het is een perfecte aanvulling op je tapas-tafel.
Hartige Spaanse Aardappelsalade
‘Spaanse aardappelsalade is een belangrijk gerecht in de Spaanse culinaire geschiedenis’, zegt lutzflcat. ‘Er zijn veel versies, en dit is de manier waarop we de onze lekker vinden. Past zo goed bij zoveel dingen! Dit is lekker warm geserveerd of op kamertemperatuur.’
Hartige Spaanse Aardappelsalade
Foto door lutzflcat
Vijgen- en olijftapenade
‘Dit is een gemakkelijk gastronomisch voorgerecht’, zegt Anne. “Ik heb dit naar verschillende feesten gebracht en het is altijd een hit! Ik voeg vaak wat gehakte groene olijven toe aan het olijvenmengsel en een beetje meer balsamico. Geitenkaas kan ook worden gebruikt in plaats van de roomkaas. Serveer met plakjes Stokbrood of crackers.