Fauteuil kopen – laat je door vier modellen inspireren

Die goede oude fauteuil heeft al een lang leven gehad. Een van z’n hoogtepunten beleefde deze stoel in de 18e eeuw toen de Franse salons er vol mee stonden. Maar ook al in de middeleeuwen was er de voorloper van een fauteuil; geliefd omdat je er zo lekker in kon zitten. Ga je een fauteuil kopen, besef dan dat het gerieflijke zitten het grootste kenmerk is van alle soorten fauteuils. Want er zijn minstens vier bekende modellen. 

Meneer fauteuil, wat hebt u grote oren…

Een vrij vrolijke vormgeving heeft de oor-fauteuil. Die staat zo te boek omdat hij twee verdikkingen aan de bovenrand van de rugleuning heeft. Die steken ook nog een beetje naar voren en lijken zo op twee stoeloren. De gedachte van dit ontwerp was tweeërlei. Omdat dit soort fauteuils vaak bij een open vuur zoals een open haard stonden, hielden de oren de hitte een beetje uit het gezicht van degene die erin zat. Was de ruimte niet verhit, dan weerden de oren tocht die door de ruimte waaide. Beschermende oren, dus. Nu zouden die oren met onze cv of vloerverwarming en de goed geïsoleerde dus tochtvrije woningen geen dienst meer doen. Maar toch hebben de oren ook nu nog een functie. Omdat ze ter hoogte van je hoofd zitten, bieden ze je een beetje privacy.

Een fauteuil kopen als een mini wellness

Dit model is heel gewild. Het gaat om de relaxfauteuil. Vooral ouderen zweren bij de heerlijke zit en de functionaliteiten van deze fauteuil. Het is een relaxstoel met instelbare rugleuning zodat je je er erg behaaglijk in kunt voelen. Als je de voetensteun uit de stoel omhoog klapt, gun je je benen ook heerlijke rust. Relaxfauteuils bevatten nogal wat standen en zijn zo flexibel dat ze soms bijna als een bed aandoen. Veel relaxfauteuils hebben allerlei extra’s aan boord zoals bekerhouders. Zeer gewilde functies zijn:

  • Warmtefunctie
  • Massagefunctie
  • USB-stopcontact functie

Een fauteuil kopen die ronddraait

Deze fauteuil blijft niet onbeweeglijk op een vast voetstuk staan. Naast de relaxfauteuil is dit type ook zeer gewild maar nu bij mensen van alle leeftijden. In een draaifauteuil kun je je snel wenden of keren. Je hebt zo een soepel rondje van 360 graden gemaakt. De draaibare voet laat je alle kanten opdraaien. Zo kun je je snel naar iemand toedraaien als die vanuit de kamer iets tegen je zegt. Ook kun je je even van de televisie wegdraaien als je een stukje wilt gaan lezen. Je hoeft niet op te staan om de stoel een andere kant op te zetten. Ook kun je tijdens een gesprek met twee anderen je steeds makkelijk naar een gesprekspartner toe draaien.

De clubfauteuil

Dit model past prima in klassieke interieurs maar doet het ook goed bij een landelijke woonstijl of in een historisch interieur. De clubfauteuil kenmerkt zich door een volledige bekleding. Ook de armleuningen zijn gestoffeerd. Een met stof compleet ingepakte stoel, eigenlijk. In vorige eeuwen stonden ze in groepjes opgesteld in verenigingsgebouwen en clubs, in hotellounges en in speciale dameszaaltjes. Het herenmodel werd benut door sigaar rokende en cognac drinkende heren en was wat groter dan het damesmodel. Het waren destijds dé zetels als je op recreatieve wijze een avondje uit ging. Ga je zo’n fauteuil kopen, dan valt de vrij lage zit op.

 

Berichten gemaakt 69

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven