Garagedeuren: modellen, meerwaarde & nuttige tips

Wie als particulier zoekt naar passende garagedeuren, kan kiezen uit een hele reeks soorten en modellen. Belangrijk is natuurlijk dat de garagedeur degelijk is en jarenlang probleemloos gebruikt kan worden.

Verder moeten de deur veilig in gebruik zijn en het liefst onderhoudsvriendelijk zijn. En: het oog wil ook wat, dus een beetje stijl en een strakke afwerking zijn een minimale vereiste. Als je op zoek bent naar geschikte deuren voor je garage, moet je goed afwegen welk type deur het beste bij jouw woning en garage past. Er zijn namelijk nogal wat keuzemogelijkheden.

In dit blog brengen we de meest voorkomende typen deuren voor particuliere garages voor je in kaart. Ook vertellen we je wat de meerwaarde per soort garagedeur is. Ten slotte geven we je enkele handige tips om je garage extra te beveiligen tegen inbraak.

Soorten garagedeuren & meerwaarde

Zoek je een garagedeur, dan zul je verrast zijn door de mogelijkheden. Zo zijn er sectionaaldeuren, roldeuren en kiep- ofwel kanteldeuren, waarbij de garage verticaal geopend en gesloten kan worden.

Sectionaaldeuren

Het meest voorkomende type garagedeur, is die met sectionale deurpanelen, ook wel sectionale garagedeur genoemd. Deze deuren zijn elektrisch bedienbaar.  

De deuren bestaan uit horizontale lamellen, ofwel plaatmateriaal. Prettig aan deze deurvariant zijn de moderne looks en de inbraakbestendigheid.

Verder zijn ze zeer energiezuinig doordat de panelen grondig geïsoleerd zijn. Daardoor kan tocht en kou via het deurblad niet naar binnen kan komen.

Kanteldeuren

Kanteldeuren voor garages, ofwel kiepdeuren zijn sterk, goed geïsoleerd en eenvoudig te bedienen. De bediening kan handmatig of elektrisch. Een minpunt is dat kanteldeuren door het kantelen veel ruimte nodig hebben. Daardoor heb je minder ruimte in de garage over.

Openslaande garagedeuren

Een laatste veel voorkomende garagedeur zijn de openslaande deuren. Dit zijn in feite twee losse deurbladen die onafhankelijk van elkaar open kunnen. Het fijne aan deze deur is de goede isolatie, de goede sloten en, zeker bij openslaande garagedeuren van kunststof, het gemakkelijke onderhoud.

Tips voor een extra veilige garage

Nieuwbouw garages zijn tegenwoordig vaak voorzien van robuuste garagedeuren die doorgaans voldoende bescherming bieden tegen inbraak. Zo sluiten sectionaaldeuren en roldeuren naadloos af, waardoor dieven vrijwel kansloos zijn.

Bovendien zijn garagedeuren veelal voorzien van extra zware sloten met een Politiekeurmerk Veilig Wonen, zodat ze niet of nauwelijks opengebroken kunnen worden.

Toch zijn aanvullende maatregelen verstandig, want de hedendaagse inbreker blijft manieren zoeken om toch via de garage in je woning te kunnen komen.

Het is dus een goed plan om extra veiligheidssloten met meerpuntssluiting op de garagedeur te (laten) monteren.

Het ophangen van enkele lampen rondom de garage is ook aan te raden. Gebruik verlichting met bewegingssensoren, dat schrikt inbrekers af.

En heb je een heg rond de garage? Dan is het aan te raden om die goed laag af te snoeien, zodat het zicht op de deur niet belemmert wordt.

Berichten gemaakt 65

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven