Het beton cire

Wanneer je een vloer wilt hebben die de uitstraling van beton heeft kun je beton cire gebruiken. Beton cire is de algemene term voor verschillende decoratietechnieken waarbij het doel is dat je een vloer krijgt die een betonlook heeft. Door de innovatie van de laatste jaren in cement en toevoegingen is de betrouwbaarheid en esthetica sterk toegenomen waardoor het zowel binnen als buiten gebruikt kan worden. De vloer- of wandafwerking kan op de ondergronden van tegels, kunststof, MDF, gips en cement. Het is in principe een betonmortel dat een mengsel is van zand, grind en cement met daarin een gekleurd pigmentpoeder, toeslagstoffen en hars. De toplaag van beton cire is waterdicht, stijlvol, onderhoudsarm, vlek- en schimmel werend. Van zichzelf is beton cire niet waterdicht maar dankt dit aan het toegevoegde impregneermiddel en een coating. Het impregneren en waterdicht maken kan pas gebeuren als de vloer is gelegd en geschuurd.

De kleuren van beton cire.

Er zijn veel verschillende kleurtinten mogelijk. Dat is een belangrijke reden waarom het beton cire de laatste jaren zo sterk in opkomst is. Het materiaal kan voor bijna iedere vloer worden gebruikt alleen moet de kleur aangepast worden. Het kan gebruikt worden bij een modern interieur, maar ook in een woonkamer die een industriƫle uitstraling heeft. De mortel wordt door toevoeging van een of meerdere pigmenten op kleur gebracht. Mortel is een homogene mix van zand, water en kalk, gips of cement. Wanneer je naar beton cire vloeren kijkt zul je vaak grijstinten tegenkomen. Er zijn veel verschillende kleuren waaronder meerdere warme aardetinten. Tijdens het opschuren van de vloer ontstaan vloeiende lijnen die kenmerkend zijn bij dergelijke vloeren. Deze lijnen geven de vloer een levendige aanblik.

Het aanbrengen van het beton cire.

Voor het aanmaken van de stucmortel wordt een vloeibare hars gebruikt. De stucmortel kan dan in laagdiktes van 2 tot 3 mm aangebracht worden. Het kan worden aangebracht op vloeren en wanden. Je kunt het beton cire het best gebruiken op een vlakke cement- of betonnen vloer worden aangebracht of op Lewisplaten of op Anhydriet. Beton cire kun je niet toepassen op een houten ondervloer. Voor het netjes aanbrengen van het beton cire moet ervoor gezorgd worden dat de ondergrond zo vlak mogelijk is. Laat al deze werkzaamheden over aan de vakman. Dan kun je ervan uitgaan dat je de mooiste vloer krijgt die je je maar kunt wensen. Zou je het geheel zelf aanbrengen dan is de kans groot dat je achteraf spijt krijgt. Wanneer de vakman de vloer heeft aangebracht en het is niet in orde dan zal hij het gratis voor je herstellen.

Hoe ga je een beton cire vloer aanbrengen?

Om een beton cire vloer aan te brengen moet je uitgaan van een tijdsduur van ongeveer anderhalve week. Dat is inclusief het drogen van de vloer. De vloer wordt in lagen aangebracht en zal daarom tussen de lagen steeds weer eerst moeten drogen, voordat de volgende laag erop aangebracht kan worden.

Je gaat voor het aanbrengen van het beton cire de ondergrond geschikt maken. Je kunt hem eventueel uitvakken met egaline. Vervolgens wordt er een beton cire laag op aangebracht die een grove structuur bezit waarvan de droogtijd 2 tot 4 uur is. Als deze droog is wordt er een beton cire laag op aangebracht die een fijne structuur heeft. Deze laag heeft een droogtijd van 24 uur waarna de vloer geschuurd moet worden. De totale droogtijd is van 4 tot 6 dagen waarna hij vervolgens met een beschermende coating wordt behandeld.

Het omgaan met een vloer van beton cire.

Wanneer je een beton cire vloer wil reinigen kun je dat het beste doen met een gewone alles reiniger waar geen agressieve stoffen inzitten. Je moet daarbij zoveel mogelijk chloor en andere bleekmiddelen vermijden. Agressieve reinigers kunnen op de vloer doffe plekken veroorzaken en dat moet je natuurlijk niet hebben. Zand en vuil verwijderen kun je het beste doen door te stofzuigen met een parketbostel. Zorg dat er niet te vaak zand op de vloer komt, want dat kan beschadigingen in de toplaag veroorzaken.

Kijk op de site van Stucstunter voor meer informatie.

Berichten gemaakt 69

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven