Huis verbouwen? 6 tips voor een geslaagde verbouwing

Wil jij je huis verbouwen en weet je niet waar je moet beginnen? Een huis verbouwen is een ingrijpend proces en kan lang duren. Het kost veel geld, tijd en inspanning. Met deze 10 tips ben jij verzekerd van een geslaagde verbouwing.

Tip 1: bereid je goed voor

Het is belangrijk om ruim van tevoren je uitgangspunten vast te stellen. Probeer de uitgangpunten goed te definiëren. Hoe beter je dit doet, hoe beter het eindresultaat. Ga op onderzoek uit, bespreek en verbeeld wat je wensen en eisen zijn. Niet alleen voor nu, maar ook voor de toekomst. Veranderingen tijdens de verbouwing kunnen voor veel vertraging zorgen en kost veel geld.

Tip 2: Bedenk wat je wilt

Een huis verbouwen doe je niet zomaar. Bedenk daarom goed wat je wilt. Welke woonwensen heb je? Maak een lijst met eisen van je woonwensen waaraan voldaan moet worden. Verwerk in een overzicht hoe de ruimten nu zijn en hoe je ze uiteindelijk wilt hebben. Geef per eis ook aan hoe belangrijk het is. Dit kan je doen door ‘noodzakelijk’, ‘belangrijk’ en ‘zou leuk zijn als het kan’. Een moodboard met afbeeldingen van de sfeer van het eindresultaat is handig om je ideeën over te brengen.

Tip 3: zorg dat je financiën voor de verbouwing op orde zijn

Maak een duidelijk overzicht van wat je te besteden hebt. Niet elke verbouwing zorgt voor waardevermeerdering van je huis die evenredig is met de verbouwingskosten. Zorg ervoor dat je budget niet 100% is van je maximale financiële mogelijkheden, maar hoogstens 85 á 90%. Bij een verbouwing kunnen tegenslagen komen kijken die extra geld kosten. Zo wordt er in huizen die gebouwd zijn in de jaren zestig en zeventig vaak betonrot gevonden. Dit zorgt ervoor dat je extra kosten maakt voor de betonvloer reparatie. Had het huis een lekkage? De oorzaak hiervan kan een betonprobleem zijn. In dit geval is er een betonrenovatie nodig.

Tip 4: Investeer extra in energiebesparing

Zorg dat de woning op en top geïsoleerd is, pas de ventilatievoorziening aan, vernieuw het verwarmingssysteem etc. Dit vraagt een grotere investering, maar de energiekosten worden lager en kosten bespaard.

Tip 5: Kies niet de goedkoopste

Ga niet voor de goedkoopste, maar ga voor de beste en prettigste mensen om mee samen te werken. Een huis verbouwen doe je met een team. Het is dus belangrijk dat beide partijen goed met elkaar kunnen samenwerken. Als het bouwproces stroef verloopt levert het meer werk op en het eindresultaat komt maar net overeen met de wensen.

Tip 6: Doe het gewoon

Heb je alles goed doordacht en ben je tot de conclusie gekomen dat de verbouwing haalbaar is? Neem dan de stap op aan de verbouwing te beginnen. Het lijkt een eindeloos project, maar met de juiste vakmensen is het zo voorbij en kan jij genieten van het eindresultaat. En onthoud: ga niet voor de goedkoopste, maar voor de beste. Dan heb je de minste tegenslagen en een eindresultaat wat voldoet aan jouw wensen.

Berichten gemaakt 69

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven