Portugese laurier kopen voor in de tuin

De Portugese Laurier

De Portugese laurier, ook bekend onder de Latijnse naam ‘lusitanica ‘Angustifolia’ is een haagplant met een mooie, haast luxe uitstraling. Zoals de naam al doet vermoeden stamt de plant uit Portugal. De plant is herkenbaar aan zijn lange, glanzende blad met een lengte tussen de 6 en 12 cm, die hangen aan dieprode twijgen. Tijdens de bloeiperiode in de maanden mei en juni krijgt de plant trosjes met kleine witte bloemen met een sterke geur en die erg in trek zijn bij voornamelijk bijen en vlinders. Na de bloei krijgt de laurier trosjes bessen, die weer erg geliefd zijn onder vogels. Mensen kunnen de bessen niet eten, omdat ze voor ons giftig zijn.

Aanplant en onderhoud

De Portugese laurier is niet heel selecties en groeit dan ook in iedere grondsoort. Na de aanplant hoeft de laurier meer aandacht zoals voldoende vocht en bescherming tegen de wind. De plant zal het beste gedijen op een beschutte plek in de zon en hier op zijn best bloeien. Ook een halfzon locatie is prima geschikt. De struik heeft wel vocht nodig, maar mag zeker geen ‘natte voeten’ houden. Een volgroeide struik is winterhard . De snoei kan het beste na de bloei plaatsvinden, waarbij het voldoende is om de gewenste vorm weer te behouden. De plant kan slecht tegen te veel kalk in de bodem. Mocht de plant extra voeding krijgen, dan mag het geen kalk bevatten.

Snoeien van de plant

Met een groeisnelheid tussen de 15 en 30 cm per jaar is het in de regel voldoende om de plant 1x per jaar te snoeien. Bij solitaire planten is dit niet nodig. Is de struik als haag geplant, en is deze te ver doorgeschoten, dan kan de laurier drastisch worden teruggesnoeid. Dit kan het beste in maart worden gedaan, ruim voordat de plant zal gaan bloeien. Wanneer mogelijk snoei je alleen het hout, en niet door het blad heen, omdat dit het blad lelijke bruine verdroging plekken zal geven.

Voordelen van de Portugese laurier

Deze laurier variant geeft een dichte en compacte groei van de bladeren. Hierdoor zijn ze zeer geschikt om als haag aan te planten. De haag krijgt een luxe uitstraling en tijdens de bloei volle trossen met kleine witte bloemen, die ook geliefd zijn bij bijen en vlinders. De bessen zijn geliefd bij vogels, terwijl de haag een prima plaats is waar vogels zich kunnen “verstoppen” en zal worden gebruikt als locatie voor hun nest. Behalve tijdens de aanplant heeft de plant geen speciale verzorging nodig. Een beetje kalkvrije mest en een snoeibeurt is voldoende voor een gezonde plant.

Berichten gemaakt 69

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven