Wat is woningverbetering
Woningverbetering wordt veelal geassocieerd met energiebesparing. Dat is ook een belangrijk onderdeel van woningverbetering. Je kunt het ook in een breder perspectief bekijken.Het kan handig en voordelig zijn om te kijken naar onderhoud, uitbreiding van de woning of het levensloopgeschikt maken van de woning en daarbij meteen te letten op energiebesparing. Isolatie resulteert niet alleen in een lagere energierekening, maar verhoogd ook het comfort. Daardoor kan de thermostaat vaak nog een graadje lager.
Quick-scan plus Basisadvies
Het begint met een Quick-scan van uw woning. Aansluitend inventariseren wij uw wensen in een persoonlijk gesprek. Wilt u uw huis energiezuiniger maken, al of niet in combinatie met een verbouwing? De zolder opknappen of onderhoud laten uitvoeren?
Aan de hand van een inventarisatie en uw wensen stellen wij een advies op met daarin de te nemen maatregelen. Bijvoorbeeld het aanbrengen van isolatie, plaatsen van dubbel glas, aanpassen van ventilatie en verwarming en het toepassen van zonne-energie. Dit basisadvies wordt met u besproken, evenals de mogelijkheden van een Aanvullend Advies.
Maatregelen woningverbetering
Algemeen:
Indachtig de Trias Energetica begint energiebesparing bij het beperken van het verbruik. Dat houdt in het isoleren van de thermische schil, dak, gevel en vloer. Stap twee is: gebruik duurzame energie, zon, wind of bodemwarmte. Stap drie: gebruik de dan nog nodige fossiele energie zo efficiënt mogelijk door hoog rendement installaties toe te passen. In de praktijk worden stap 2 en 3 nogal eens omgewisseld. Zolang het isoleren van de schil maar stap 1 blijft is dat omwisselen bij renovatie geen probleem.
Mijn woning is geïsoleerd, wat nu?
Zodra de woning geïsoleerd is en de belangrijkste pijnpunten zijn aangepakt dan is het tijd voor de volgende fase. Het gebruiken van duurzame energiebronnen en het gebruik van hoog rendement installaties. Je kunt dan denken aan een warmtepomp. Deze onttrekt warmte uit de buitenlucht of uit de bodem. Een prima alternatief voor de warmtepomp. Alleen gebruikt dit systeem wel veel stroom. Deze stroom kan je zelf opwekken met zonnepanelen. Op de Belgische vergelijker Zonnepanelenvoordeel.be vind je veel informatie over de verschillende soorten panelen en vind je ook installateurs bij jou in de regio.