Zo herken je het verschil tussen een ladder en een trapladder

Ladders zijn ontzettend handige dingen. Zowel voor thuisgebruik als je bijvoorbeeld schoonmaakklusjes doet maar ook tijdens het klussen kan het handig zijn om een ladder te gebruiken. Helaas worden de ladder en de trapladder regelmatig door elkaar heen gehaald. Ondanks dat je kunt zeggen dat het allebei ondersteunt in hoogteverschillen zit er toch echt wel een (groot) verschil tussen.

Wat is een ladder?

Een gewone ladder is een hulpmiddel dat aan twee kanten stijlen bevat en er tussenin zitten sporten. De sporten zijn een ander woord voor ‘treden’, oftewel het gedeelte waar je op kan staan om de hoogte in te gaan of in sommige gevallen eerst de diepte. 

Voorbeelden van een ‘gewone’ ladder zijn: rechte ladders, schuifladders, reformladders, vouwladders en telescoopladders. Het trap-model staat dus niet in dit lijstje omdat het een ander soort ladder is dan de authentieke uitvoering. 

Wat is het verschil tussen een ladder en een trapladder? 

De overeenkomst tussen een ladder een trapladder zijn de stijlen aan de twee zijkanten waartussen de ‘treden’ zijn gemaakt. In tegenstelling tot de gewone ladder heeft het trap-model altijd een vaste lengte én zijn de zogenaamde treden plat waardoor we echt spreken over treden en niet over sporten. 

Enkele voorbeelden van het trap-model zijn de huishoudtrappen, oploopbare trapladders en de zoldertrappen. Als je kijkt naar de voorbeelden dan gaat het dus echt om een ‘trap’ zoals we ook de trap in huis gebruiken en dus treden hebben om op te open/staan of te klimmen. 

Kies je voor een gewone ladder of een trapladder voor je werkzaamheden? 

Afhankelijk van jouw type werkzaamheden kun je beter voor een gewone ladder kiezen of voor het trap-model. De belangrijkste keuze is gebaseerd op de tijd dat je op de ladder werkzaamheden wilt gaan uitvoeren. Je kunt zeggen dat de sporten die je op de gewone ladder vindt echt gemaakt zijn om even snel ergens naar toe te klimmen, of af te dalen. Terwijl als er treden worden gebruikt dan sta je comfortabeler op de ladder zelf en kun je dat dus ook langer volhouden. Ga je bijvoorbeeld schilderen dan sta je op de sporten niet zo prettig, maar op de treden wel. 

Een andere overweging kan de hoogte waarop je de werkzaamheden gaat uitvoeren zijn. Als je op een kleine hoogte, bijvoorbeeld de bovenkant van de keukenkastjes wilt schoonmaken, gaat werken dan heb je vaak voldoende met een 50 tot 100 centimeter hoogteverschil. Dan volstaat de trapladder absoluut want dat redden de meeste wel. Wil je grotere hoogtes bereiken omdat je bijvoorbeeld de dakgoot schoon wilt gaan maken? Dan heb je een grotere houten ladder nodig want dit type trap-model heeft over het algemeen geen overbruggingen voor grote hoogtes. Je kunt in dat geval dan beter gaan voor de gewone ladder met sporten en misschien zelfs een uitschuifbare. Ondanks dat je dan wel even erop zult moeten staan en moet verplaatsen sta je misschien niet al te comfortabel, maar je bent nog altijd korter bezig dan dat je echt uren staat te schuren en schilderen. 

 

Berichten gemaakt 69

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven